EuroLinkage News

Stay Informed on Business and Technology in Europe

Svenska regissören Ruben Östlund ska leda juryn på Cannes Film Festival

Det är ett händelserikt år för den svenska regissören Ruben Östlund, som nyligen har utsetts till ordförande för årets Cannes Film Festival i maj.

Efter att ha vunnit det eftertraktade Palme d’Or-priset för andra gången förra året med sin prisbelönta film Triangle of Sadness, kommer han nu att leda juryn, 50 år efter sin landsman Ingrid Bergman.

Östlund blir efter Francis Ford Coppola och Emir Kusturica den tredje tvåfaldigt prisbelönade filmskaparen att bli ordförande för juryn, och den första att ta på sig denna roll året efter hans egen utmärkelse.

I sin reaktion på utnämningen sa Östlund: “Jag är glad, stolt och ödmjuk över att bli betrodd med äran att leda årets Cannes Film Festival Jury. Ingen annanstans i världen väcker en filmfestival så stark passion för film som när ridån går upp för en film i tävlan. Vad en möjlighet att vara där med dessa kulturella experter som är festivalbesökarna i Cannes. Jag tror uppriktigt att filmkulturen går igenom en avgörande period. Film är unikt. Vi delar det. Att titta tillsammans kräver mer av vad som visas och intensifierar upplevelsen. Det ger oss något så annorlunda än dopaminet som utsöndras genom skrollandet på individuella skärmar. “

Ruben Östlund, prisbelönt regissör om absurdt och galenskapen i moderna beroenden Cannes Film Festival: Ruben Östlund vinner andra Palme d’Or med “Triangle of Sadness” Galenskapen i moderna beroenden Den hypnotiska effekten av mobil modern teknologi är ett tema som Östlund ofta har nämnt i och utanför sitt arbete på den stora skärmen, så hans ledning av juryn kan signalera något för renläriga filmälskare att se fram emot.

På bara sex långfilmer har regissören två val vid Un Certain Regard, av vilka han vann Juryns pris 2014, innan han debuterade i tävlan. Han fick Palme d’Or två gånger direkt. Först för The Square vid den 70: e Cannes Film Festival, sedan för hans nästa film, Triangle of Sadness, som hedrades förra året.

I hans nästa kortfilm, Autobiographical Scene Number 6882, finns alla ingredienser i hans framtida arbete, som bekräftas i Happy Sweden, en långfilm som valdes ut vid Un Certain Regard 2008.

I Snow Therapy, som presenterades vid Un Certain Regard 2014, tar denna situation formen av en lavin där en far väljer att söka skydd med sin mobiltelefon istället för att rädda sina barn och hustru. Den efterföljande dramatiken och komedin kommer från konfrontationen mellan våra grundläggande instinkter och vad samhället dikterar som rätt beteende.

Det visar sig vara ett händelserikt år för svenska regissören Ruben Östlund, som nyligen utnämnts till president för årets Cannes Filmfestival i maj.

Efter framgången med att vinna den åtråvärda Palme d’Or-priset för andra gången förra året med sin prisbelönta film “Triangle of Sadness”, kommer svensken att leda juryn 50 år efter sin landsman Ingrid Bergman.

Östlund blir efter Francis Ford Coppola och Emir Kusturica den tredje tvåfaldigt prisbelönta filmmakaren att bli ordförande för juryn, och den allra första att ta på sig denna roll året efter sin kröning.

Som svar på sin utnämning sa Östlund: “Jag är glad, stolt och ödmjuk över att ha anförtrotts äran att vara ordförande för årets Cannes Filmfestival-jury. Ingen annan plats i världen väcker en sådan.